Sandspears

Getting You Free Water

Questions

 

Q1- What is a Sand spear point bore?

Q2- How does a Sandspears work?

Q3- Can I install this myself?

Q4- What other names is a Sandspear called?

Q5- What sizes do they come in?

Q6- What materials are they made from?

Q7- Do I need a License to install my sand spear?

Q8- What size sand spears are available?

Q9- What Installations methods are there?

Q10- What’s the best Sandspear?

Q11- Will they remove salt?

Q12- How do I install my Sand spear?

Q13- Difference between PVC Sandspear and the Stainless sand spear?

Q14- Do I need a license to drill a Sandspear?

Q15- How much water can I pump from a sand spear?

Q16- How much do they cost?

Q17- Do my Sandspears come with a guarantee?

Q18- How to I get the water out of the screen?

Q19- Can I drink the water?

Q20- Where do I connect my pump to my Sandspear?

Q21- How deep do I set my sand spear?

Q22- Why do I need to develop a bore?

Q23- How do I develop my bore?

Q24- Have you sold many Sandspears?

Q25- What materials are Sandspears made from?

Q26- What accessories do you sell?

Q27- What accessories do I need for my Sandspear installation?

Q28- Can I buy my Sandspear online?

Q29- Do Sandspears and installation tools come in a kit

Q30- Do you deliver and where?

Q31- Where do I get help on my Sandspear issues?

Q32- Can I access water from a beach?

Q33- Is there a situation where a Sandspear cannot be installed?

Q34- Is there any other costs with having a sand spear bore?

Q35- What are the benefits of having a Sand spear installation?

Q36- Do I have to pay for the water I use from my Sand spear bore?

Q37- What else can I use this water for?

Q38- Is there anything that will need replacing?

Q39- How long do they last in the ground?

Q39- What locations are best suited for a Sandspear installation?

Q40- What types of Sandspears are there?

Q41- What open aperture width of my screen do I need?

Q42- What is the best pump to use in my Sandspear Installation?

Q43- How can I tell where the top of my water table is?

Q44- What type of pump do I use for my sand spear bore?

Q45- Can I make a sand-spear myself?

Q46- Does my Sandspear need maintenance or an inspection?

Q47- What are the best drilling methods for Sand?

Q48 – How deep do I have to go to find water?

Q49- What is the best Sandspear?

Q50- Is there anything else I should Know before I start my sand spear installation?

Q51- What is the easiest installation methods of my sand spear?

Q52- Can I auger through the sand to reach my depth needed?

Q53- What would it cost if I got a professional in to drill or install my sand-spear?

Q54- My Pump will not keep primed?

Q55- Can I make my own Bailer for my Sandspear bore?

Q56- Where have you sold sand spears to?

Q57 – Do you sell Accessories for my sand spear Installation?

Q58- How much water can I expect from a Sandspear installation?

Q59- I don’t have electricity available, how can I get water out from my Sandspear Installation?

Q60-- Can I get any help if I have any problems?

 

 

 

 

 

 

Answers & Questions

 

 

Q1- What is a Sand spear point bore?

Answer- It is a device that is sunk into a sand aquifer below the water table, allowing water to be extracted and pumped to the surface. Installation is usually shallow, and the water is typically of low volume, not for irrigation, mainly used for watering gardens in a house block.

 

Q2- How does a Sandspear work?

Answer – The spear point  has slots or an open aperture of approximately 0.25mm wide this is to stop any sand from coming into the spear or screen and allow clean water to enter the inside diameter, clean water can then be pumped up to where you need it.

 

Q3- Can I install this myself?

Answer- Yes over the last 10 years we have had a large number of people who have purchased a Sandspear from us and installed us themselves. The majority of sales have been private purchases not by professional drillers and installers.

Check the rules, in most situations you can only drill to 3m or you then have to get a license and a licensed driller or Installer

 

Q4- What other names is a Sandspear called?

Answer- Sand screens, spear points, piezometers, water spear, drive point, water screen, drive points, well screens, spear, sand blocker screens, and wash down screen

 

 

 

Q5- What sizes do they come in?

Answer- Sand spears come in sizes from 25mm 1” to 200mm diameter, and lengths from 300mm to 3000mm. The most common size is 50mm diameter by 600mm long with an open width of 0.25mm to let the water in.

 

Q6- What materials are they made from?

Answer-   The ultimate sand screen is made from stainless wedge wire; the next level down is made from a PVC wedge wire screen extruded and the budget is made from UPVC pipe with fine slots cut into it. Other materials used are steel pipe and stainless mesh are used in the manufacturing of sand spears.

 

Q7- Do I need a License to Install my sand spear?

Answer- Every state has their own rules and regulations, even some parts in a state will have their own regional rules, places such as Fraser Island in Australia. Many states allow you to install a bore to a maximum of 3m before a bore license is needed and to be drilled by a licensed driller. So, before you start check your local water authority that control ground water licenses.

Q8- What sizes Sandspears are available?

Answer- The standard size Sandspear is 50nb this is has a diameter of 60mm

They do come in sizes from 25mm to 100mm NB dia.

Note: The maximum dia. Of a stock and bore water bore is 125nb upvc pipe (140mm)

 

Q9- What Installations methods are there?

Answer- There are three main types

1- Bail

2- Drive

3- Wash In

 

 

Q10- What’s the best Sandspear?

 

 

Answer- The stainless-steel wedge wire screen is the definitely one of the best, due to its construction method and using stainless, it is much stronger than PVC and will take more impact. Specially if you are using the drive-in method of installation, it also has a finer aperture, keeping more sand out of the bore and not getting through into your pump and piping systems.

 

 

 

 

 

Q61- Where do I go to get help on my Sandspear installation?

Answer- Go here and ask your question, we will be happy to help you

Email – info@sandspears.com.au

Or call on 0438 746 894

Ps. Always happy to help you.

 

To get Answers to questions 11 to 60, click on link below to get access, plus get access to the VIP page.

 

 

 

 

Copyright 2017 Sandspears, All Rights Reserved

 

Contact http://sandspears.com.au

 

Email - info@sandspears.com.au

 

Ph - 0438 746 894